Tgk title jek terus terliuq ek? Sabo2... ni bulan puasa...
So tanpa melengahkan masa, masakan ini adalah lauk yang paling digemari suami aku. Kalau dia tau aku masak ni hari tu, mmg tersenyum lebarlah dia... Sampai tak sabar nak makan.
So resepi dia macam ini...
Bahan-bahan yang diperlukan
Ayam separuh yg sudah dipotong kecil2 (kalau nak masak untuk 3-4 org)
Selabu bawang putih
Cili padi @ Cili burung [Bilangan mengikut citarasa kepedasan anda. Lagi byk, lagi pedas..hehe]
5 sudu besar minyak masak
3 cawan air
1 sudu kecik garam [kalau rasa tawar, tambah2 lagi sehingga cukup rasa :)]
Sedikit hujung sudu kecil serbuk kunyit [nak bagi nampak kaler kuning kuahnya]
Sekotak santan [yg kecik ; 200ml kot..x ingat. cari kat kedai...mesti de kotak yg besar dan kecik.. Tapi kalau nak pekat kuahnye.. lebih santan pun tak pe.. ikut citarasa juga ek..]
5 btg serai
3 biji kentang [ini cuma pilihan anda nak letak ke x]
Cara-cara Nak Masak
1) Ayam dibersihkan dahulu.
2) Bersihkan juga bawang putih dan cili padi. Kemudian, kedua-dua bahan tu ditumbuk,digiling guna batu lesung sehingga nampak halus. [Kalau nak belender pun boleh]
3) Hidupkan api dengan nyalaan yang sedang2 besar [tak kecik, tak besar] dan letak periuk di atasnya. Masukkan minyak masak. Sehingga minyak masak sudah panas, masukkan bahan yang telah ditumbuk halus tadi bersama sedikit serbuk kunyit dan tumiskannya sehingga naik baunya.
4) Kemudian masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk tadi dan digaulkan bersama tumisan tadi sehingga sekata.
5) Lepas tu masukkan santan dan air ke dalam periuk dan digaul lagi.
6) Sambil tunggu mendidih tuh, bersihkanlah serai dan kentang tuh. Lepas serai dah dibersihkan, ketuk sikit serai tu guna batu lesung. Nak bagi rasa serai tu serap ke dalam kuah tuh dan menghasilkan bau yang sedap kat masakan tu. Bila dah didih tu, masukkanlah serai tuh ke dalam periuk dan digaulkan.
7) Kentang tu potonglah ikut besar mana anda nak. Lepas tu masukkan ke dalam periuk. Digaul sehingga sekata.
8) Tutup dulu periuk tu dan setkan api sedikit kecil. Biarkan periuk itu sehingga menghasilkan bau yg sgt sedap dan mendidih. Kalau tak puasa, bolehlah cuba2 rasa garam dia.Kalau rasa tawar, tambah garam sikit2... Hehe..
9) Lepas tu, matikan api dan sedia untuk dihidangkan bersama keluarga atau kawan2...
Selamat mencuba ya!
No comments:
Post a Comment