Wednesday, February 2, 2011

My specialty: Dendeng


Yes, Dendeng... Ever heard before? Ada orang kata daging lembu yang disalai dan digoreng terus digaul dengan sambal... Ada juga daging 'hitam' tapi pedas tak hengat.. Actually this is orang Minangnye masakan. Kebanyakkan orang Minang suka makan pedas, pedas yang teramat sgt.
Originally, Dendang (atau Dendang yang selalu adik ipar lelaki suke sebut) adalah daging yang telah digaul dengan rempah ratus tertentu kemudian dijemur bawah matahari yg terik lagi panas then digoreng dan disambal. (Sebahagian sumber ini adalah dari mama aku).
So kalau mau cuba masak dendeng, buleh. Tapi masak ni kena byk kesabaran tau. Kalau rasa2 nak menguji kesabaran hati.. try la masak Dendeng...ekekekeke
Dendeng
Bahan2
Bahagian 1
  • 500gm daging  lembu jenis ‘batang pinang’ . Kalau sukar ditemui atau sgt mahal, pilih daging lembu yang kurang urat
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 sdb serbuk ketumbar atau 4 sdb biji ketumbar yang sudah digoreng tanpa minyak kemudian di blend menjadi serbuk ketumbar.
  • 7 sdb kicap manis
  • sedikit garam dalam 2 cubit macam tu
  • 7 sdb minyak masak 
Bahagian 2
  • 100gm cili kering (nak pakai cili merah pun boleh)
  • 2 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sdb air asam jawa ( atau kalau pakai asam jawa brand ADABI, ambil dalam hujung sudu kecil supaya tak masam sangat sambalnya ) 
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • minyak masak untuk menumis sambal
Cara2 Nak Buat
  1. Daging dipotong nipis2. Kalau ade urat, ketepikan urat2 daging sbb x pakai dalam masakan.
  2. Bawang putih dan ketumbar itu ditumbuk sampai halus.
  3. Gaulkan bahan yang telah ditumbuk halus tu ke daging sekali dengan kicap dan sedikit garam. Kacau sampai semua bahan tu sekata dengan daging tu.
  4. Panaskan kuali dengan api yang sederhana dan masukkan daging tersebut. Tutupkan dan biarkan sehingga keluar air daripada daging. Kemudian kacau. Kalau daging tak lembut lagi dan air sudah kurang, tambahkan 1 cawan air. Masak daging tu sehingga lembut.
  5. Apabila daging dah lembut dan air dah kering, masukkan minyak masak dan goreng daging itu sampailah agak-agak daging tu dah hampir garing. Angkat dan tapis.
  6. Yang Bahagian 2 tu, kita nak buat sambal tumis dia. Blend semua bahan2 Bahagian 2 tu kecuali asam jawa, gula dan garam. 
  7. Lepas tu, panaskan kuali dan masukkan minyak. Kemudian, masukan cili yang dah blend tu sehingga naik minyak (erti kata lain sambal dah masak dah tu). Kepedasan itu cita rasa masing2 ek. Jangan lupa masukkan asam jawa, garam dan gula secukup rasa ek.
  8. Kemudian campurkan sekali daging yang dah digoreng garing tadi. Gaul hingga sambal tumis sekata dengan daging.
Siap dan hidang… :)
Selamat mencuba.. Kalau x jadi, cuba lagi. Jgn putus asa
P.S: This is one of my dish without MSG . Sihat lagi lezat

No comments:

Post a Comment